3 makalelik mini bir seri hazırladım.
Uzmanlaşmanın getirdiği zenginliği açıklayan ve markanızın odaklanıp uzmanlaşması için 3 stratejik nedeni anlatan 3 mini makale...
İlkini Perşembe göndermiştim. İkincisi aşağıda. Üçüncü de Pazartesi posta kutunuzda olur.
2 - Markanız uzmanlaşmalı. Çünkü odaklanıp uzmanlaşmak verimliliğinizi artırır.
Modern ekonominin temel taşlarından biri bu: İş bölümü uzmanlaşmayı getirir ve uzmanlaşma verimliliği artırır.
Mesela restoran mutfağındaki bir usta, Napoli usulü pizza konusunda uzmanlaştıkça, hem becerisi gelişir hem hızı artar. Çünkü insan, aynı işi tekrar ettikçe öğrenir, ustalaşır.
Sürekli aynı pizzayı yapa yapa, bir süre sonra minimum malzeme sarfiyatıyla nefis bir pizzayı çok daha hızlı servis edebilecek hale gelir.
Bu bir verimlilik artışı.
Usta aynı yerde aynı pizzayı aynı şekilde sürekli yaptığı için, kendi konforunu yükseltmek adına, süreci kolaylaştıracak, hızlandıracak, maliyetini düşürecek çözümler de üretmeye başlar.
Mesela aynı anda en fazla 4 pizza alan taş fırının içine, kendince bir asansör sistemi tasarlar ve 8 pizzayı aynı anda fırına atabilmeye başlar. (Kendisi de bu sayede sigara molasına kaçabilir.) Teknolojik inovasyon dediğimiz şey de böyle doğar, masa başında olmak zorunda değil. Bu da bir verimlilik artışı.
Adam Smith bu süreci toplu iğne üretimi üzerinden anlatır. Modern ekonomiler böyle gelişir. Ve tüm bunlar şirketler ve markalar için de geçerlidir.
Bir şirket bir alanda uzmanlaştıkça verimliliği artar.
Ama siz içeride Napoli usulü pizza yapan ustaya aynı anda köfte de yaptırmaya çalışırsanız, ondan makarna da isterseniz, tavuk kanatlar nerede, diye sorarsanız, tatlıyı da ona çakarsanız, o usta herhangi bir alanda ustalaşamaz. Yemekler çıkar ama o mutfak pek verimli olamaz. Dünyayı saran zincirleri düşünün: McDonald's, Pizza Hut, Domino's, KFC... Çok dar odaklarla ve uzmanlaşmayla başladılar.
Markalar bir alanda odağı daraltıp uzmanlaştıkça güçlenir. Şirketler uzmanlaştıkça verimlilikleri artar.
Mesela Getir...
Sadece market ürünü getirdiği zamanlarda 10-15 dakikada mis gibi her şeyi getirebilirken, taksiden yemeğe ustadan cinnete her şeyi getirmeye başladıktan sonra, artık eski hızında ve performansında getiremiyor.
Çünkü usta tam pizza ustası olacakken, ondan köfte de istemeye başladılar, tavuk da balık da tatlı da...
Diyeceksiniz ki, büyüme?
Bambaşka bir konu.
Her şirketin büyüme potansiyeli vardır ama her markanın olmayabilir.
Şirket pizzadan başka alanlara genişlemek istiyorsa, tabii ki geçebilir ve bunu yeni markalarla ve yeni ekiplerle yapabilir. Bunun yolu illâ ki tüm yemekleri aynı restoranda aynı ustaya yüklemek değil.
Yine Adam Smith’e rahmetle, mesaj net:
Şirketler uzmanlaştıkça verimlilikleri artar. Ve markalar bir alanda odağı daraltıp uzmanlaştıkça güçlenir. Zenginlik böyle doğar.
🐇 Markanıza odak noktası ve niş pazar bulma atölyesi Hokus Fokus için hâlâ bilet var.