Gayrinizami markaları sıradan markalardan ayıran en önemli özelliklerinden biri şu: Prensiplere aşırı bağlılık ve fanatik uygulama.
Peki bu fanatizmin, markayı rotada tutmak dışında bir faydası var mı? Var.
3 boyutu, 3 faydası var.
1.Psikolojik boyut
Fanatik uygulama markanın ne yapıp ne yapmayacağını netleştirdiği için markanın kimliğini de netleştirir. Bu netliğin iki faydası olur.
Birinci fayda içeriye, yani organizasyonun kendisine…
Çalışanlar markanın ne olduğunu, ne ifade ettiğini, ne savunduğunu kolayca anlar, bilir. Herkes aynı dili konuşur. Bu sayede herhangi bir ikilemde kaldıklarında ne yapıp ne yapmayacaklarına kolayca karar verebilirler. Bu da organizasyona güven verir.
Yine pizza restoranından devam edelim. Mesela bir pizza restoranınız varsa ve stratejiniz netse:
- Restorana gelip oturanlara değil, paket servise odaklanacağım.
- Gelen siparişi en fazla 30 dakika sonra teslim edeceğim.
Bu prensipler hem çalışan herkesin anlayabileceği kadar basit hem de karar vermeye yardımcı olacak kadar yön göstericidir. Telefonla arayıp restoranda 20 kişilik yer ayırtmak isteyen birine ne cevap vereceğinizi bilirsiniz: İçeri servis vermiyoruz. Ama 30 dakikada istediğiniz yere teslim ederiz.
İkinci fayda dışarıya, yani müşterilere ve potansiyel müşterilere.
Müşteriler ve potansiyel müşteriler, markanın net bir kimliği ve duruşu olduğuna ikna olduklarında, o hep anlatılan “duygusal bağ” kurulmuş olur. Samimiyet, müşteri markanın kim olduğuna ikna olduğunda gelişmeye başlar. Sonra bu samimiyet arkadaşlığa, dostluğa, aidiyete, sadakata hatta evanjelizme dönüşebilir.
Tıpkı insanlar arasında olduğu gibi.
Kim olduğunu, ne olduğunu, amacını niyetini anlamadığınız biriyle, değil dost olmak, herhangi bir ilişki kurmak istemezsiniz.
Markaya kimliği uygulama kazandırır. Fanatik uygulama net, ilgi çekici ve güvenilir bir kimlik kazandırır.
2-Ekonomik boyut
Stratejiyi fanatik biçimde uygulamanın ciddi ekonomik avantajları da var.