Porsche'yi Fransa'da niye hapse attılar?

Ferdinand Porsche'nin hapiste geçirdiği 2 yılın gizemli hikayesi...

Porsche'yi Fransa'da niye hapse attılar?
Photo by Fernando Hernandez / Unsplash

Dün, Porsche’nin yaratıcısı Ferdinand Porsche'nin doğum günüymüş. Bu enteresan adamın doğum gününün şerefine, Fransa'da hapiste geçirdiği 2 yılın gizemli hikayesi...

Ferdinand Porsche

Porsche'yi neden hapse attıklarını anlamamız için, filmi başa sarmamız gerekiyor. Çünkü Porsche'nin herhangi biri olmadığını anlamanın başka bir yolu yok.

Ferdinand Porsche 1875’te doğuyor. Babası sıhhi tesisat ustası. Ferdinand da elektriğe meraklı. Daha çocukken eve elektrik tesisatı döşüyor, kapı zili falan yapıyor.

O yılların şartlarında olağanüstü bir durum. Ferdinand sayesinde yaşadıkları köyde, elektrikle aydınlanan ilk ev onların evi oluyor.

Porsche'lerin köy evi

Okul falan derken, çalışma hayatına atılıyor. Çalıştığı şirkette dünyanın ilk elektrikli otomobilini, ilk 4 çekişli otomobilini ve ilk hibrit otomobilini tasarlıyor, üretiyor. O dönemde bu tasarımlar büyük olay yaratıyor.

Porsche'nin tasarladığı ilk hibrid araçlardan biri - The Lohner-Porsche Mixte Hybrid

Bir Sunay Akın ayrıntısı olarak, askerliğini, adaşı Arşidük Franz Ferdinand'ın şoförü olarak yapıyor ki, bu arşidük, uğradığı suikast 1. Dünya Savaşı’nı başlatan Avusturya-Macaristan Arşidük’ü. Sunay Akın, kapat parantez.

Sonra 1906’da, Daimler’de çalışmaya başlıyor. 1917’de genel müdür oluyor. Yani Mercedes’in de temellerinde parmağı var. Bu arada kendi tasarımı araçlarla otomobil yarışlarına katılıyor, çoğunda başarılı oluyor.

Porsche yarışta.

1931’de kendi şirketini kuruyor. Bildiğimiz Porsche.

Derken 1934’te, günlerden bir gün telefon çalıyor, Hitler’in sekreteri arıyor. Adolf bey sizinle görüşmek istiyor, diyor ve Porsche’den randevu istiyor.

Böyle olmuyor tabii. Hitler Porsche’den, düşük maliyetli ama sağlam ve küçük bir otomobil tasarlamasını istiyor. Bunu da çok hızlı yapmasını istiyor. İşte o gün de, Volkswagen markası doğuyor. (Volkswagen, halk arabası demek.)

Yazının tamamını okumak için

Abone olun. Bu sitede hem ücretsiz abone olanlara hem de aylık ücret ödeyen pro-abonelere özel makaleler var. Bu yazıyı okuyabilmek için, ücretsiz abone olman yeterli..

Abone ol
Zaten bir hesabınız var mı? Oturum aç

Harika! Başarıyla kaydoldunuz.

Tekrar hoş geldiniz! Başarıyla oturum açtınız.

Engin Tezcan'a başarıyla abone oldunuz.

Başarılı! Giriş yapmak için sihirli bağlantıyı e-postanızda kontrol edin.

Başarılı! Fatura bilgileriniz güncellendi.

Faturanız güncellenmedi.