Odaklanmanın gücü

Viyana'daki Thonet ve İnegöl'deki Çilek

Odaklanmanın gücü
Photo by Etienne Girardet / Unsplash

1

Marangoz Michael Thonet ilk atölyesini, 1819’da Almanya’da Ren nehri kıyısındaki küçük bir kasaba olan Boppard’da açtı. Thonet’in enteresan bir tutkusu vardı. Sandalye tasarlama ve üretme konusunda sıradışı bir beceriye ve vizyona sahipti. Şöhreti önce küçük kasabayı sardı, sonra da Viyana’ya, saraya kadar ulaştı.

1841’de Avusturya Şansölyesi Fürst Clemens von Metternich, Thonet’in sandalyelerini gördü ve kendisiyle görüşerek Thonet’i Viyana’ya taşınmaya ikna etti. Thonet Viyana’ya geldi ve şirketini kurdu.

Thonet’in sırrı, ahşabı sıcak buharda şekillendirip kavis verebilmesiydi. Bu sayede dönemin ağır, hantal, oymalı-kakmalı mobilyalarının aksine, ince, hafif ve zarif sandalyeler üretebiliyordu. Thonet’in estetik sandalyeleri, Viyana’nın meşhur kahvehanelerinde hızla yayıldı.

1859’da, “Viyana Kahve Evi Sandalyesi” olarak adlandırılan 14 numaralı sandalye, Thonet’in uluslararası bir şirket ve marka olmasını sağladı. 14 numaralı sandalyeyi bu kadar önemli kılan ve dünyaya yayılmasını sağlayan şuydu:

Thonet, masif kayın ağacını bükmenin yenilikçi bir tekniğini bulmuştu. Bu sayede sandalyenin farklı bileşenlerini ayrı ayrı üretebiliyor ve sonradan birleştirebiliyordu.

thonet.de'den alınmıştır.

Bu modüler üretim yöntemi, tüm sandalyeyi tek marangozun üretmesine oranla çok ama çok yüksek verimlilik demekti. Üstelik nakliyede de büyük kolaylık sağlıyordu. 36 demonte sandalye, sadece 1 metreküpe sığacak kadar yer kaplıyordu. Thonet, sandalyede endüstriyel üretimi başlatmıştı.

thonet.de'den alınmıştır.

Hammaddeye ve nakliye yollarına yakın bölgelerde üretim tesisleri kurdu ve bütün Avrupa’ya sandalye üretmeye başladı. Oteller, restoranlar, kumarhaneler, balo salonları, dans kulüpleri, sandalyeye ihtiyacı olan her yer, 14 numaralı sandalyeyi kullanıyordu.

thonet.de'den alınmıştır.

2

Hasan Ağa ise, 1872’de Bulgaristan’ın Filibe-Pazarcık ilçesinde doğdu. 1877’deki 93 Harbi sonrasında İnegöl’e geldi. Coğrafi konumu sebebiyle ağaç işçiliğinin ve keresteciliğin ana geçim kaynağı olduğu İnegöl’deki çoğu kişi gibi, Hasan Ağa da kerestecilik yapmaya başladı. Bir de sandalye imalathanesi vardı.

Savaşlarla geçen yılların ardından 1930’da Hasan Ağa, akrabalarını görmek için Bulgaristan’a gitti. Ve Bulgaristan’da Thonet sandalyelerini gördü.

Yazının tamamını okumak için

Abone olun. Bu sitede hem ücretsiz abone olanlara hem de aylık ücret ödeyen pro-abonelere özel makaleler var. Bu yazıyı okuyabilmek için, ücretsiz abone olman yeterli..

Abone ol
Zaten bir hesabınız var mı? Oturum aç

Harika! Başarıyla kaydoldunuz.

Tekrar hoş geldiniz! Başarıyla oturum açtınız.

Engin Tezcan'a başarıyla abone oldunuz.

Başarılı! Giriş yapmak için sihirli bağlantıyı e-postanızda kontrol edin.

Başarılı! Fatura bilgileriniz güncellendi.

Faturanız güncellenmedi.