Elon Musk: Marka yönetimi ne kadar doğru?

Yaptıklarını bilerek yaptığını biliyoruz. Peki doğru mu? Bir kurucunun markaların bu kadar önünde yer alması o markalar için iyi mi kötü mü?

Elon Musk: Marka yönetimi ne kadar doğru?

1.

Jim Cantrell, uzayla ilgili bir işiniz varsa ilk görmek isteyeceğiniz kişilerden biri. NASA’da ve Fransa’nın NASA’sı CNES’te yıllarca üst düzey görevlerde bulunmuş, işin hem teorik hem de pratik alanında oldukça yetkin bir profesyonel. Yerden yukarısıyla ilgili birçok şirkette kurucu ve CEO olarak görev almış. Ayrıca ABD ve Rusya için savunma sistemleri üzerine çalıştığını da gizlemiyor.

Cantrell, Elon Musk ile yaptığı ilk telefon görüşmesini kelimesi kelimesine hatırladığını söylüyor.

'Ben Elon Musk, internet milyarderiyim. PayPal ve X.com'u kurdum. X.com'u 165 milyon dolara Compaq'a sattım. Hayatımın geri kalanını bir kumsalda kokteyl içerek geçirebilirdim ama insanlığın hayatta kalabilmesi için başka gezegenlere de seyahat edebilmesi gerekiyor. Paramla bir şeyler yapmak, insanlığın bunu yapabileceğini göstermek istiyorum. Rus roketlerine ihtiyacım var. Sana bu yüzden geldim.”

Birlikte Rusya’ya gittiler. Roket fabrikası NPO Mashinostroyeniya’da, Musk’ın işine yarayabilecek roket teknolojileri vardı.

Rusya’nın Reutov şehrindeki bu roket fabrikası, Soğuk Savaş döneminde kıtalararası fırlatılabilecek füze sistemleri tasarlayan bir fabrikaydı. Musk ve Cantrell’i, tıpkı Hollywood filmlerde tasvir edilen Rusya’daki gibi, birkaç dişi olmayan çelimsiz ve kılıksız bir adam karşıladı ve kendini baş tasarımcı olarak tanıttı.

Musk da kendini tanıtmak için, Cantrell’e telefonda kurduğu cümlelerin aynısıyla lafa girdi: “Ben Elon Musk, internet milyarderiyim. PayPal ve X.com'u kurdum... ”

Musk devam edemedi çünkü Rus baş tasarımcı sinirlendi. Bu roketlerin savaş roketi olduğunu, onları kapitalistlerin hizmetine vermeyeceğini anlatmaya başladı. Sonra da yaşadığımız coğrafyada hemen hepimizin gözünde canlandırabileceği o hareketi yaptı. Lafını bitirdi ve yere tükürdü. Musk’ın ayakkabıları da Rus’un roketinden nasibini aldı.

Hızla fabrikadan çıktılar.

New York’a dönerlerken, Musk roketleri Amerika’da kendi üretmeye karar verdi. Jim Cantrell da, Musk’ın Mars’a gitme amacıyla kurduğu SpaceX’in kurucularından biri oldu.

2.

Musk şu an Twitter’ı satın alması sebebiyle gündemde ama ondan önce de SpaceX roketleriyle gündemdeydi. SpaceX ile ilgili yukarıda okuduğunuz hikaye ve benzerleri bir süre medyayı işgal etti. Musk Tesla ile de gündemdeydi. Bir dönem SolarCity ile, biraz daha öncesinde ise PayPal ile gündemdeydi. OpenAI konusuna girmedik bile...

Marka isimleri değişiyor ama Musk’ın gündemde olması değişmiyor. Dozu da gitgide artıyor. Bunun bir tesadüf olmadığını da hepimiz biliyoruz. Musk bunu bilerek yapıyor. Peki bu yaptığı doğru mu? Bir kurucunun markalarının bu kadar önünde yer alması o markalar için iyi mi kötü mü?

Tam hikayeyi okuyun

Kaydol tam hikayeyi okumak ve tüm gönderilere erişmek için şimdi sadece aboneler.

Abone ol
Zaten bir hesabınız var mı? Oturum aç

Harika! Başarıyla kaydoldunuz.

Tekrar hoş geldiniz! Başarıyla oturum açtınız.

Engin Tezcan'a başarıyla abone oldunuz.

Başarılı! Giriş yapmak için sihirli bağlantıyı e-postanızda kontrol edin.

Başarılı! Fatura bilgileriniz güncellendi.

Faturanız güncellenmedi.