3 mercek📌

Sorunu tespit etmek ve çözüme gitmek için kullanabileceğiniz 3 mercek ve 3 bakış açısı

3 mercek📌
Photo by Mathieu Stern / Unsplash

Kevin Systrom 2009 sonlarında bir iPhone uygulaması yazmaya başladı. Birkaç ay sonra da bitirdi. Bir viski çeşidi olan “bourbon”dan esinlenerek uygulamaya Burbn adını verdi.

Konumunuzu paylaşabildiğiniz Foursquare uygulamasının popüler olduğu zamanlardı. Burbn da benzer bir uygulamaydı.

Bulunduğunuz konumda check-in yapabiliyordunuz, ileride yapacağınız check-in’ler için şimdiden program yapabiliyordunuz, aynı konumda check-in yaptığınız arkadaşlarınızla puan kazanabiliyordunuz ve bulunduğunuz konumdan fotoğraf paylaşabiliyordunuz.

Kevin Burbn’ı yayınladı ve beklemeye başladı.

İndirip kullananlar olsa da, uygulama çok tutmadı. Ama Kevin de durmadı. Yazdığı uygulamayı “kurcalamaya” devam etti. Hatta yanına bir yazılımcı daha aldı. Mike Krieger da Burbn için çalışmaya başladı.

İkisi birlikte, kullanan insanların Burbn’ı nasıl kullandıklarını incelemeye başladılar. İlk gördükleri şu oldu: Kullanıcılar, uygulamanın asıl yazılma amacı olan check-in özelliğini neredeyse hiç kullanmıyorlardı.

Bu bilgi Kevin için büyük bir hayal kırıklığıydı ama net olarak gördükleri diğer veri, çok şeyi değiştirdi. Sadece Burbn ile ilgili değil, hepimizle ilgili çok şeyi değiştirdi.

O gün farkında olmasalar da, akıllı telefonların teknolojik olarak gideceği yönden reklam sektörüne akan paranın gideceği yöne, plastik cerrahi sektörünün genişliğinden Sony, Canon ve Nikon’un geleceğine kadar, ileride çok ciddi etkileri olacak bir veri gördüler.

İnsanlar Burbn kullanırken çılgınlar gibi fotoğraf paylaşıyordu.

Kevin ve Mike akıllıca bir hareketle uygulamanın başlangıçtaki amacını çöpe attılar ve fotoğraf paylaşımına odaklandılar.

Uygulamanın eski haliyle bağını koparmak için ismini de değiştirip tekrar lanse ettiler. Adı artık Burbn değil, Instagram’dı.

8 ay sonra Facebook 1 milyar dolar ödeyerek Instagram’ı satın aldı.

***

Savaş filozofu olarak anılan Prusyalı general Carl von Clausewitz, keskin bir göz, bir general için kurnazlıktan daha gerekli ve işe yarar bir özelliktir, demiş.

Kevin ve Mike’ı düşünelim.

Önlerinde kullanıcı verileri var. Uygulamanın yazılma amacı olan check-in kimsenin umrunda değil ama fotoğraf paylaşıyorlar. Piyasada basitçe fotoğraf paylaşmanızı sağlayan popüler bir uygulama da yok.

Yani keskin bir göze gerek yok, karar vermek kolaymış gibi görünüyor: Check-in’e değil, fotoğraf paylaşımına odaklanalım.

Ama manzara her zaman bu kadar net olmuyor. Sorunun nerede olduğu ya da çözümün nerede olacağı, flu olabiliyor. Böyle durumlarda ne yapabiliriz?

Gözlerimizi daha keskin hale getirecek sihirli bir formül yok. Ama nereye nasıl bakacağımıza dair bir çerçeve çizebilirim.

Önünüzdeki manzara Kevin ve Mike’ın karşısında olan manzara kadar net değilse, neyi değiştirmeniz gerektiğini keşfetmek için, aşağıdaki 3 farklı merceği kullanabilirsiniz

Harika! Başarıyla kaydoldunuz.

Tekrar hoş geldiniz! Başarıyla oturum açtınız.

Engin Tezcan'a başarıyla abone oldunuz.

Başarılı! Giriş yapmak için sihirli bağlantıyı e-postanızda kontrol edin.

Başarılı! Fatura bilgileriniz güncellendi.

Faturanız güncellenmedi.