Bu seride çoğunlukla dev olmayan ama büyüme yolunda olan markalardan bahsediyorum. Ve o markalardan, ilham veren kısa haberler paylaşıyorum.
Apple, Google, Amazon ya da ChatGPT gibi devlerin analizleri zaten her yerden fışkırıyor. Ama bu çaptaki hikayeler kıyıda köşede kalıyor. Ben bu hikayeleri de seviyorum, sizin de seveceğinizi umuyorum.
Önceki yıl 25 sayı yazmış, sonra 1 yıl ara vermiştim. Şimdi tekrar başlıyorum.
İyi okumalar.
Ayakkabıda inovasyon
Mike Pratt isimli beyefendi mucit bir girişimci. 15 yıl kadar önce, ayakkabı giymenin çok daha kolay olması gerektiğine kafayı takmış.
Eğil, ayağını geçir, topuğu sok, bağcıkları bağla, gerçekten de uzun iş. Bir de çocukları, yaşlıları ve engellileri düşünün, daha da zor.
Bir gün evin alt katına inip çalışmaya başladım, diye anlatıyor beyefendi. Eğilmeden ayakkabı giymenin bir yolunu aramaya başlamış. Ve çözümü bulmuş. Patentlerini de almış.
İlk model 2017’de piyasaya çıkmış. Ayakkabının arka tarafında tabana bağlı titanyum bir parça sayesinde, ayağınızı sokarken ayakkabı ayağınızı kavrıyor ve arka taraf sonra normal şekline dönüyormuş.
2 sene sonra beyefendinin kapısını kim çalmış?
Nike.
Nike bazı patentleri kullanmak istemiş. Anlaşmışlar. Üstelik beyefendinin markasına yatırım da yapmışlar. Gerisini tahmin edersiniz.
Markanın adı Kizik. Kendini Hands Free Shoes olarak tanımlıyor. 2017’den beri 2 milyon çiftten fazla ayakkabı satmış. ABD medyası, markanın milyar dolarlık spor markalarından biri olabileceğinden bahsediyor.
Öğrenciyiz, yardım edin!
Matt ve Sean, Los Angeles’taki berberleri, güzellik salonlarını ve spa merkezlerini tek tek dolaşmaya başlamışlar. İçeri giriyor, üniversite öğrencisi olduklarını söylüyorlarmış: Öğrenciyiz, bir dönem ödevimiz var, bazı sorular sorabilir miyiz?
İşletme sahiplerinin çoğu da tamam demiş ve sorulara cevap vermiş.
Matt ve Sean tabii ki öğrenci değilmiş.
Bu iki genç adam, berberler ve güzellik salonları gibi işletmelere oldukça basit ve kullanışlı bir online randevu programı tasarlamaya çalışan iki ortakmış.
Bir yandan işletmeleri gezip bir yandan yazılımı geliştirmişler. Sora sora dinleye dinleye yazılımlarını optimum hale getirmişler. Sonra da çalıştıkları işleri bırakıp bu işe girişmişler.
Ürünlerinin adı Boulevard. 2023’u 50 milyon dolar üzerinde gelirle tamamlamışlar. 2024’ü de 100 milyon civarında kapatmayı hedefliyorlarmış. Bazı işler oturarak olmuyor. Gezinen kurt aç kalmaz.
Bahşiş kavgası
Restoranda yemeğinizi yediniz, hesabı istediniz, ödediniz, bir de bahşiş bıraktınız. İşin raconu bu. Peki bıraktığınız bahşişin ekibe nasıl dağıtıldığını biliyor musunuz?
O gün kimler mesaideydi, kim kaç masaya baktı, kim çalıştı kim yattı, kim yeni kim kıdemli... Bu paylaşım hem çalışanlar hem yönetim için, bazen kavga gürültü çıkaran bir iş.
Kickfin bu işi çözmüş, otomatikleştirmiş. Bahşiş ödemelerini bir havuzda topluyor, belirlenen matematiğe göre paylaştırıyor ve anında çalışanların istediği banka hesabına aktarıyor.
Hem yönetimin sorumluluğu azalıyor hem kavga gürültü olmuyor. İyi fikir.
Cesur bir panda 📣 Advertorial
Koray Peközkay isimli beyefendi, bir sürü ofis açmış kapamış beyaz yakalı bir girişimci olarak, yıllardır neden çözülmediğini anlamadığı bir sorunu çözmeye girişmiş. Takıldığı konu da şu:
Her işletme ofis için çeşitli ürünler satın almak zorunda. A4 kağıttan çaya, şeffaf dosyadan temizlik malzemesine, ofislerin ihtiyaçları belli. Bu ihtiyaçları topluca karşılayan markalar da var, güzel.
Ama şöyle bir ciddi bir sorun varmış: Ofis ihtiyaçlarını tek bir yerden topluca karşılamak için siparişi veriyorsunuz...
Sonra bekliyorsunuz, bekliyorsunuz, biraz daha bekliyorsunuz...
Ve bekliyorsunuz.
Koray bey kim bilir kaç kere, hızlıca gelmeyen sipariş sebebiyle, kendi ofisine marketten çay, kırtasiyeden A4 almak zorunda kaldığını anlatıyor. Bu sektörde mesela Domino's'un 30 dakikası gibi, bir sevk etme süresi taahhüdü yokmuş. O da buna tutulmuş, Ofispanda'yı kurmuş.
Siparişinizi en fazla 48 saatte paketler, yola çıkarırım, diyor. İddiası bu. En fazla 48 saatte paket yola çıkıyor. Sonrası yol... İstanbul içinde zaten kendi araçlarıyla teslim ediyorlarmış.
Ofispanda çok cesur. Cesaret önemli. Severim.
Ofispanda, Limited Post'un bu sayıdaki destekçisi. Limited Post okuyucularına özel, 5000 liralık alışverişe, 500 lira indirim için bize özel kod da tanımladı. İsterseniz "limitedpost" kodunu kullanabilirsiniz.
(Olur da paketiniz en geç 48 saat içinde yola çıkmazsa, bana mutlaka haber verin. Ve Ofispanda'yı, bu yaptığına nasıl pişman edeceğimi izleyin😀
Ofispanda, Limited Post'un bu sayısına destek oldu. #işbirliği
🎖️Kişisel Markalama
Kendinizi konumlandırmak ve markalamak istiyorsanız... Yani kişisel markalama...
Doktor, mimar, reklamcı, yazılımcı, tasarımcı, avukat ya da şu an aklıma gelmeyen başka herhangi bir meslek olabilir...
Kendini ve işini markalamak ve konumlandırmak isteyenler için, Gayrinizami Kişisel Markalama Atölyesi👇
📩 Herhangi bir konuda bana yazmak isterseniz, olumlu, olumsuz, öneri, eleştiri, aklınıza ne gelirse, direkt bu e-postayı yanıtlayarak yazabilirsiniz.