Müşteriler, çalışanlar ya da ekip arkadaşları…
Bir değişim gerçekleştirmek istediğinizde dirençle karşılaşırsınız, normal.
İnsanlar değişimi pek sevmez.
Şirketin bir işi yapış şeklini değiştirmek istediğinizde, bir yöntemi, bir süreci, alışılagelmiş bir inancı değiştirmek istediğinizde, itirazlar yükselir.
Şirketteki tek yetkili ve en yetkili bile olsanız, bürokrasiye takılırsınız. Ayak direyebilirler.
Peki bu direncin üstesinden gelmenin bir yolu var mı?
Birçok yolu var.
Önümüzdeki dönemde size ilham olması adına, bu yollardan daha sık bahsedebiliriz. Şimdi bir tanesinden başlayalım.
Satın alma
Jon Stegner isimli beyefendi bir şirketler grubunda işe başlamış. Satın alma departmanıyla da ilgili orta-üst kademe bir yöneticiymiş.
Görevine başlar başlamaz, defterleri hesapları kurcalarken, şirketin satın alma giderlerini 5 yıl içinde 1 milyar dolara yakın düşürebileceğini görmüş. Evet, 1 milyar dolar.
Rakam ne kadar yüksek olursa olsun, 1 milyar dolar şirket için ne kadar önemli olursa olsun, böyle dev gruplarda herhangi bir fikri uygulamanın ve herhangi bir değişim gerçekleştirmenin ne kadar zor olduğunu bilenler bilir.
Tepe yönetim dahil herkes tespitle ilgilenir, ilgileniyor gibi görünür, söylenen şey herkese mantıklı gelir, herkes teşvik eder...
Ama süreci ilerletmek imkansızdır. Fikir oradan oraya seker, sunumdan sunuma zıplar, departman departman gezerken, koridorlarda kaybolur. Bir bakarsınız 5 yıl geçmiş, 5 milyar dolar daha çöpe gitmiş. Dev kurumlar maalesef böyle.
Jon Stegner de bu durumun farkında olduğu için, kurum içi standart yollarla fikrini sunmayı ve hayata geçirmeyi denememiş bile. Bambaşka bir yola sapmış. Yaz başında, bir stajyeri yanına çağırmış ve ona net bir görev vermiş.