Blog yazılarını 2 haftada bir bülten olarak derli toplu almak için abone olun
Abonelik alındı!
Bülten aboneliğinizi onaylamak için lütfen e-postanızı kontrol edin.
- Muhafazakar PazarlamacılarBazı pazarlamacıları, anneniz gibi düşünebilirsiniz. Pilavı 40 yıldır “o şekilde” yapan annenizi, pilavı “başka türlü” yapmaya ikna edemezsiniz. Tabakları “o rafa” değil “bu rafa” koymaya da ikna edemezsiniz. Tezgahı “o bezle” değil “bu bezle” silmeye de… Sizi dinliyormuş gibi görünür. …
- Tüketiciye soru sorulur mu?Bir marka hakkındaki her şeyi vatandaşa sormak ve ona göre karar vermek, iyi bir fikir değildir. Birincisi, tüketici ne istediğini bilmez.İkincisi, tüketicinin söylediğiyle yaptığı genelde birbirini tutmaz. Sony, Walkman için yaptırdığı araştırmalara göre karar verse, Walkman’i piyasaya sürmezdi. Çoğu insan, …
- Tek bir kelimenin ya da kavramın gücüFrank ve Phoebe Lazarus, 1920’lerin başında Washington DC’de bir bisiklet dükkanı işletiyordu. 1923’te doğan oğullarına Charles Philip adını verdiler. Çocuklarının, dünyadaki milyonlarca çocuğun hayallerini süsleyecek bir marka yaratacağından haberleri yoktu. Charles Philip Lazarus, 2. Dünya Savaşı sırasında askerliğini yapıp evine …
- Konumlandırma ve aşırı sadeleştirmeMarka, sadece pazarlamacılar için karmaşık bir enstrüman. Tüketiciler için değil. Normal insanlar markalar hakkında pazarlamacılar kadar çok düşünmez. Pazarlamacılar markaları hakkında saatlerce toplantılar yapar, araştırmalar yaptırır, yüzlerce sayfalık raporlar hazırlar. Marka danışmanları markayı analiz etmek için aylarca süre ister. Marka …
- Büyümek için hedefi daraltınBir Rolex satın alarak zengin olamayacağınız gibi, dev markaların bugün yaptıklarını yaparak güçlü bir marka yaratamazsınız. Zengin olanların, zengin olmadan önce neler yaptıklarına bakmanız gerekiyor. Yani o dev markaların, başlangıçta neler yaptıklarına. Mesela Getir bugün taksiden damacanaya, dönerden tesisatçıya her …
- Her şeyi değiştiren sihirli değişken1980’de Teksas’ta, 15 yaşındaki Michael, Steve Jobs ve Steve Wozniak’ın tasarlayıp ürettiği bir bilgisayarla karşılaştı. Apple II, bugün kullandığımız bilgisayarlara benzeyen ilk bilgisayardı. Michael bilgisayarı aldı, biraz kurcaladı ve kasasını açıp parçalara ayırdı. Nasıl çalıştığını merak etmişti. Ailesi doktor olmasını …
- Kalite, pazarlama için anlamsız bir kelimeÜrününün ya da hizmetinin piyasadaki en kalitelisi olduğunu iddia etmeyen çok az patron ve pazarlama yöneticisi tanıdım. Çoğu, ısrarla en kalitelisi olduklarını iddia ediyorlardı. Kimin doğru söylediği kimin işkembeden salladığı umrumda değil. Çünkü kalite, pazarlama ve markalama için önemli bir …
- Konumlandırmanın mastürbasyondan farkıGeçenlerde konumlandırma diye sunulan aşağıdakine benzer bir cümle gördüm: X markası özenli, butik, işine önem veren, profesyonel, müşterilerinin her türlü ihtiyacını en doğru şekilde tasarlayan bir bilmem ne hizmetleri kurumudur. Böyle konumlandırma olmaz. Böyle cümlelerin mastürbasyondan farkı yoktur. Çünkü konumlandırma …
- 78 milyon dolarlık bir pizzanın hikayesi1989’da ABD’nin St. Louis kentinde, müşteriye pizza siparişi yetiştirmeye taşıyan bir motorsiklet sürücüsü, bir kadına çarptı. Kadın, restorana tazminat davası açtı. Dava 1993’te sonuçlandı ve mahkeme kadına 78 milyon dolar tazminat ödenmesine karar verdi. 78 milyon dolar tazminatı ödeyen, Domino’s’tu. …
- Stratejinizi test etmenin en ucuz ve en basit yoluİş dünyasında da bir strateji enflasyonu olduğunun farkındasınızdır. Marka stratejisi, büyüme stratejisi, deneyim stratejisi, dijital strateji, o strateji, bu strateji derken, sağlıklı bir pazarlama yöneticisi günde 8 stratejiyle karşılaşıyor. Peki bunlardan hangileri gerçekten işe yarar, hangileri fasa fiso, test etmek …
- Etkili bir marka stratejisi oluşturmanın ilk şartıEtkili bir marka stratejisi oluşturmanın ilk şartı ne yeterli veri ne de doğru içgörüdür. İhtiyacınız olan ilk şey dürüstlüktür. Çoğu marka yöneticisi, sorumlu olduğu marka hakkında yeterince dürüst olamaz. Çünkü 7 gün 24 saat emek verdiği markasını, olduğundan daha güçlü …
- Yeni bir marka yaratan girişimcilerin kafasını karıştıran pazarlama aforizmalarıPazarlamayla ve reklamla ilgili etrafta dolaşan ilgi çekici aforizmalar, yeni bir marka yaratma aşamasındaki girişimcilerin kafasını çok karıştırıyor. Mesela, ürünü değil faydayı satmak… Ya da Starbucks’ın ürün değil, deneyim satması… Sosyal medyada pazarlamayla ilgili 3-5 hesabı takip eden herkes, benzer …
Yeni bir marka yaratan girişimcilerin kafasını karıştıran pazarlama aforizmaları Devamı »
- En az marka ismi kadar önemli olan başka bir isimYeni bir marka yaratıyorsanız, en az marka ismi kadar önemli bir şey daha var: Markanın bulunduğu kategorinin ismi. Herhangi bir şey satın almaya niyetlendiğinizde, kendi kendinize nasıl konuştuğunuzu düşünün. Evde buzdolabını açtınız diyelim. İçinizden, süt almam lazım, diye geçirirsiniz. Pınar …
- Ortak akıl yöntemini boşverin.Parlak ve yıkıcı bir fikri, lideri olmayan 12 kişinin bulunduğu bir toplantı masasına getirirseniz, can çekişerek ölmesini izlersiniz. Hiç şaşmaz. “Ortak akıl” yöntemi sadece sakin denizde, fırtınasız havada, gideceği yer belli olan gemiyi rotada tutup makul bir yolculuk yaşamak için …
- Şüphe kasınızı çalıştıran su markasıToplantıdan sete, setten montaja koştuğumuz günlerdi. Bu yüzden hangi konferans olduğunu hatırlamıyorum. Soruyu soran ben miydim, yoksa yanımdaki arkadaşlarımdan biri miydi, o da net değil. Ama soruyu çok net hatırlıyorum. En azından 10 yıl önceydi. Sahnedeki hanımefendi, yüzlerce kişilik bir …
- Premium algılanmak isteyen ürkek ceylanlarŞimdi size, pahalı olduğunu reklamlarında açıkça söyleyen ve bu tavrını 25 yıl sürdüren bir markadan bahsedeceğim. Ama önce, kısa bir Türkiye turu atacağız. Siz hiç Türkiye’de, pahalı olduğunu korkmadan çekinmeden açıkça belirten bir marka gördünüz mü? Görmediniz, göremezsiniz. Çünkü bizim …
- Başka bir şey Cemil beyYeni bir proje için bir şirkete tanışma toplantısına gittiğinizi hayal edin. Girdiniz toplantı odasına ve odadakilerden biri, sizi diğerleriyle tanıştırmaya başladı: Şükrü bey, CEO’muz. Masanın ucundaki beyefendi Sabri bey, IT sorumlumuz. Nazan hanım pazarlama direktörümüz. Cemil bey de ne satış …
- Unilever kanat çırpsa…Unilever CEO’su Alan Jope, insanlar ve gezegen için harekete geçen markalarının, Unilever’in diğer markalarından %69 daha hızlı büyüdüğünü iddia ediyor. Şimdi doğal olarak, insanlar ve gezegen için harekete geçmek ne demek, merak ediyorsunuz. Ben de merak ettim, girdim web sitelerine …
- Başka bir ajansın kasasında saklanan bir kitap, Ogilvy’nin hayatını nasıl değiştirdi?3 Kasım 1960’da, reklam tarihinin gelmiş geçmiş en tanınmış ismi David Ogilvy, masasında bir mektup buldu. Zarfta, Ogilvy’nin “uygunsuz” bir fotoğrafı ve bir not vardı. Notta şöyle yazıyordu: “Bu açık bir şantaj girişimidir. Bana bir kese kağıdı içinde, işaretlenmemiş banktnotlarla …
Başka bir ajansın kasasında saklanan bir kitap, Ogilvy’nin hayatını nasıl değiştirdi? Devamı »
- Back to the StarbucksMarty McFly Libyalı teröristlerden kaçarken, Delorean’le saatte 88 mil hıza ulaşır ve bir anda 30 yıl öncesine döner. Saat kulesine daha yıldırım düşmemiştir. Ama meydan, yollar, evler, dükkanlar, okul, yaşadığı semt hemen hemen aynıdır. Hiç yabancılık çekmez… Kurgu olmasına gerek …
- Plaza Türkçesinin milyonlarca dolarlık maliyetiDilsel determinizm hipotezine göre, dalga geçmek için “Plaza Türkçesi” diye adlandırdığımız o dil, milyonlarca doların çöpe gitmesine sebep oluyor olabilir. Eric Safir ve Benjamin Lee Whorf’un bu hipotezini anlamak için, önce plazalardan çok uzağa gidip, hayatında hiç plaza görmemiş bir …
- Osmanlı sarayına ilk zeytinyağını gönderen marka, neden bebek bezi satmaya çalışır?1800’lü yılların sonlarında, Midilli adasında bir köyde tatlı tatlı yaşayıp sabun ve zeytinyağı satan Hasan isimli bir adam, bir anda kendini dünya çapında bir kaosun içinde buldu. Ayvalık’ın tam karşısındaki ve o zamanlar Osmanlı toprağı olan bu adayı, 1913’te Yunanlılar …
Osmanlı sarayına ilk zeytinyağını gönderen marka, neden bebek bezi satmaya çalışır? Devamı »
- Neden bazı yeni markalar Serdar Ortaç gibi düşünüyor?Serdar Ortaç’ın meşhur cevabını hatırlarsınız. Şarkılarının birbirine çok benzediği, hatta hep aynı şarkıyı yaptığı söylenince, topu topu 7 nota var, kaç ayrı beste yapılabilir ki, demişti. Serdar Ortaç gibi düşünmediğimiz sürece, yeni markalar için sürekli yeni fırsatlar var. Çünkü elimizde, …
Neden bazı yeni markalar Serdar Ortaç gibi düşünüyor? Devamı »
- Platon ve mağaradaki pazarlamacılarPlaton’un taaa antik çağda bugünkü toplantı odalarını anlattığını biliyor musunuz? Felsefeyle çok içli dışlı olmasanız bile, Platon’un meşhur mağara benzetmesini duymuşsunuzdur. Literatürde “Platon’un mağara alegorisi” diye geçer. Platon bu benzetmesinde, bazı insanların doğduklarından itibaren bir mağarada olduklarını ve dışarı çıkamadıklarını …
- Yeni bir marka yaratırken asıl risk…1970’lerin sonunda Ted Turner isimli bir adam, yeni bir televizyon kanalı kurmak istedi. Ama etrafındaki herkes deli olduğunu düşündü, çünkü fikri çok saçmaydı. Turner reklamcıydı. Outdoor reklam alanları satan bir şirketi vardı. Televizyon işi hakkında da tecrübesi yok değildi. 10 …
- Markaları büyüten nedir?Konuya pazarlamacı gözüyle bakarsanız, markaları büyüten etkenleri sadece pazarlamayla ilgili kavramlarda ararsınız. Üründe, fiyatta, bilinirlikte, bulunurlukta vs… Bu biraz, elimize bir matkap geçtiğinde, evdeki duvarlara bakıp matkabı kullanmak için bahane aramamıza benziyor. Ben markaları büyüten şeyin, sadece pazarlamayla ilgili olmayan, …
- Marka olmak mı, tercih edilen bir marka olmak mı?Türkiye şartlarında, marka olmakla, tercih edilen bir marka olmak arasında ne fark var? Marka olmakla, tercih edilen bir marka olmak arasında dağlar kadar fark var. Kapitalizmi ve sanayi devrimini ıskalamış olmamızdan olsa gerek, maalesef bizde hala “marka olmak” konuşuluyor. Marka …
- Nalları dikmeye yakın markaların yöneticilerindeki marka kimliği sevdasıNe zaman zor durumdaki bir marka için görüşmeye çağrılsam, o markanın yöneticileri marka kimliklerine takıntılı derecede bağlıydı. Tesadüf olmasa gerek… Ne zaman zor durumdaki bir marka için görüşmeye çağrılsam, o markanın yöneticileri marka kimliklerine takıntılı derecede bağlıydı. Bana uzun uzun …
Nalları dikmeye yakın markaların yöneticilerindeki marka kimliği sevdası Devamı »
- Orta marka tuzağıBazı yeni markalar, belirli bir çıtayı neden aşamazlar? Yeni bir marka yaratırken vereceğiniz en kritik karar, isim, logo ya da marka kimliğinden ziyade, markayı 2–3 kelimeyle basitçe nasıl tanımladığınızdır. Yanlış bir tanımlama markanın doğar doğmaz çakılmasına ya da orta marka …
- Yeni bir marka yaratırken vereceğiniz en hayati kararYeni bir marka yaratırken, markayı tanımlayacağınız 2–3 sözcük, markanız için vereceğiniz en hayati karar olacaktır. Yeni markanızı doğru tanımlamazsanız: Ürün ya da hizmetiniz harika da olsa, İsim ve logonuz muhteşem de olsa, Marka kimliğinizi dört dörtlük de tasarlasanız Satış ve …
Yeni bir marka yaratırken vereceğiniz en hayati karar Devamı »
- En çok sorulan soru: Apple’ın marka konumlandırması ne?En sık karşılaştığım sorulardan biri bu: Apple’ın konumlandırması ne? Cevabı aşağıda: Dünyadaki herkesin cebinde tuşlu Nokia’lar, Motorola’lar ve BlackBerry’ler varken iPhone’u üretebilen bir markaysanız, sizin değil, rakiplerinizin konumlandırmaya ihtiyacı olur. Windows yüklü çirkin ve hantal PC’lerin karşısında daha 90’lı yıllarda iMac’leri …
En çok sorulan soru: Apple’ın marka konumlandırması ne? Devamı »
- Marka konumlandırma nedir?Marka konumlandırma, bir markayı tüketicinin zihninde benzersiz bir konuma yerleştirmek demektir. Bu zamana kadar marka konumlandırma hakkında uzun ve karmaşık tanımlamalar gördüyseniz, boşverin, unutun gitsin. Çünkü marka konumlandırma bu kadar basittir. Bu arada konumlandırmanın bu basit tanımı da bana ait …